Växtrum i Lerum tävlar om prestigefyllt pris

Växtrum i Lerum
Projektet Växtrum i Lerum är nominerat till Sveriges bidrag till Green Cities Europe Award 2022. Foto: Mattias Jansson

Projektet Växtrum i Lerum är nominerat till Sveriges bidrag till Green Cities Europe Award 2022. Juryn motiverar beslutet så här:

”Växtrum är en serie grönskande platser längs Säve-ån, centralt i Lerum. Växtrum är lika mycket en grön parkstrategi, som en social medborgarplattform. Med hjälp av väl­meriterade trädgårdsdesigners tillkommer nya gröna platsbildningar för varje år och adderar till Lerums grönstruktur – till gagn för både medborgare i staden och besökande parkturister.”

Juryn uppskattar vidare att projektet uppvisar både en handlingskraft och uthållig kontinuitet som är mycket inspirerande för både privatpersoner och företag, men framför allt för kommunala organisationer i liknande svenska städer. I okonventionella former har näringsliv och volontärprogram kombinerats med uppenbart goda resultat.

Växtrum-projektet har också på ett föredömligt sätt tagit hand om och förvaltat en rad olika typer av mervärden som uppstår i kölvattnet av trädgårdarna, till gagn för allmänheten. Eftersom Växtrum visar på att en parkstrategi kan vara så oerhört mycket mer än bara fungerande grön infrastruktur, menar juryn att detta är ett föregångsexempel och ett högst värdigt svenskt bidrag till den europeiska tävlingen.

Juryn består av:

  • Mattias Gustafsson, Urbio
  • Fredrik Jergmo, Tankesmedjan Movium
  • Patrick Svensson, Björkhaga Plantskola
  • Maja Persson, LRF Trädgård
  • Erika Wallin, Green Cities Sweden

Mer information om projektet Växtrum: se.thegreencities.eu/vaxtrum-nominerat-till-green-cities-europe-award

Av Erika Wallin