Trädgård ur ett globalt perspektiv

Bosco Verticale
Bosco Verticale, en vertikal skog i Milano – ett av utställningens många exempel där trädgårds- och odlingsprojekt inspirerat i stadsutveckling och framtids­lösningar. Foto: Stefano Boeri Architetti

I slutet av april öppnade årets stora trädgårdsutställning, Garden Futures: Design som växer, på konst och designmuseet Vandalorum i Värnamo. Den beskrivs som den första i sitt slag som visar trädgård ur ett globalt perspektiv; som paradis, spegel av samhället och som kreativ testyta.

Det är en utställning som utforskar både trädgårdens historia, samtid och framtid – och det genom verk av 100-talet konstnärer, formgivare och landskapsarkitekter. Här presenteras banbrytande trädgårdsskapare som Derek Jarman och Mien Ruys och deras verk. Men även trädgårdspolitik i form av medborgarinitiativet Green Guerillas, andra världskrigets Victory gardens, ”botanisk nationalism” och kolonialtidens avtryck i trädgårdskonsten.

Likaså undersöker utställningen var dagens trädgårdsideal kommer ifrån och vilka som är på frammarsch för att lösa nutida problem som klimatförändringar, ekonomisk orättvisa och social isolering, däribland genom flera internationella landskaps- och konstnärsprojekt.

Solstolar och vertikala stadsodlingar, kollektivträdgårdar och levande byggnader, konstprojekt och naturalistiska oaser – alla visar de på trädgård i dess vidaste bemärkelse.

Garden Futures är en internationell vandringsutställning som producerats i samarbete med Vandalorum. Närmast kommer den från Helsingfors och ska efter Värnamo fortsätta till Rotterdam, Skottland och vidare till Korea. Varje land gör sitt eget nationella tillägg och Sverige kompletterar med namn som Peter Korn, Ulla Molin och Signe Persson-Melin, men även med klassiska utemöbler av kända svenska formgivare.

Utställningen pågår till 13 oktober och omfattar även den naturalistiska plantering som holländske trädgårdsdesignern Piet Oudolf färdigställt på plats i vår. Samtidigt hålls en rad föreläsningar och workshops på utställningens olika teman. För program och mer information se www.vandalorum.se

Av Lisa Ising

I nästa nummer av Tidskriften Landskap presenteras utställningen i ett längre reportage.