Malmö Garden Show 2024 – idéträdgårdar med klass

Josef Ekelund
Med hjälp av föräldrar och vänner skapade Josef Ekelund sin första stora ­idé­trädgård vilket resulterade i både guld och Best in Show.

Det är alltid lika spännande att få se vad de tävlande har åstadkommit med sina idéträdgårdar vid Malmö Garden Show. Ett evenemang som numera hålls vartannat år i dagarna tre. Här finns både idéträdgårdar, balkonger, trädgårdsmarknad och föreläsningar med mera. Allt hålls i centrala Slottsträdgården. Att det är fritt inträde är troligen en bidragande orsak till att det är en riktig folkfest. Men även att det är ett väloljat team från Malmö stads fastighets och gatukontor, med Linnea Dickson och Petra Elmquist i spetsen, som ser till att allt fungerar, litet som stort.

Årets sju idéträdgårdar hade flera olika inriktningar där Sanctuary – En fristad mitt i staden blev Best in Show. Trädgården var som namnet säger just en fristad för både människor och djur med sitt vatten, naturkänsla och noggranna växtval.

Bakom designen står Josef Ekelund, landskapsarkitektstudent vid SLU Alnarp som gladde sig åt utmärkelsen och berättade att den betyder mycket för honom. Han tyckte också att det var roligt att besökarna kom med mycket frågor och att han dessutom fick Publikens pris.

Övriga idéträdgårdar:

  • A löv-story (Don´t leaf me this way) design Mattias Månsson
  • The Oak Tranquility Garden design English Gardens Sweden
  • A Bonsai for real design Johan Hansson, Mr Miyagi Gardening
  • Stugdrömmen design Emma Hanning, Joäng Mark & Trädgård
  • Mini design Niclas Bernhagen, Växtbageriet
  • Life on Mars design Tony Johansson & Peter Bengtsson

Av Ann Richardson