Vann med nytt formspråk

Årets studentdesigntävling på temat ”Ge form åt askgravlunden Linnéan i Borås” är avgjord. Första pris gick till Ängskastellet av Emma Nilsson och Ossian Trotzig, studenter i landskapsarkitektur vid SLU Ultuna. De vinner 10000 kronor för sitt bidrag som juryn bland annat beskriver så här:

”Vackert, allvarstyngt och starkt. Monumentalt och sakralt. Ett nytt formspråk som kompletterar det befintliga med genomtänkta detaljer. För tankarna till monument efter stora förluster. Ett stramt förslag som mäktar svara upp mot den tyngd som sorg medför. Placeringen i landskapet är väl förankrad och medger också en vidare utbyggnad utan att för den delen vara beroende av en sådan för att fungera.”

Andra pris gick till Vila Liva av Max Ekholm och Tove Hjohansson, studenter i landskapsarkitektur, SLU Ultuna och tredje pris fick Henrik Wangsten, student i landskapsarkitektur, SLU Alnarp för bidraget Stillhetens ö.

Tävlingen skulle ha avgjorts i samband med Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund, SKKF:s rikskonferens i Borås, men på grund av Coronapandemin så ställdes konferensen in. Istället genomfördes en öppen omröstning för allmänheten, den 17 juni–5 augusti, röstade deltagarna fram vinnarna i årets tävling.

Tävlingen arrangeras av Tankesmedjan Movium vid SLU, SKKF och Sveriges Stenindustriförbund, i samarbete med SLU. Tävlingen vänder sig till studerande vid SLU:s program för landskapsarkitektur, landskapsingenjör samt trädgårdsingenjördesign.

Källa: SKKF