Perennen som har allt

Allium ’Millenium’ är blomrik och har en frodig grönska.

Allium ’Millenium’ är årets perenn 2021 och den som stött på den vet att den snabbt tagit sig in bland en av trädgårdsvärldens perenner som lockar till sig humlor, bin och fjärilar. Men det är inte allt. Sorten – en lökväxt har ett vackert bladverk, en lång blomning från juli till september och rosavioletta blombollar som är cirka fem centimeter i diameter.

Lökarna växer i täta samlingar som sprider sig i maklig takt i sidled. I det avseendet kan växtsättet jämföras med gräslök och även ’Millenium’ är faktiskt ätbar. Lyckligtvis ratar dock rådjur och kaniner sorten in i det längsta.

Sorten lanserades år 2000 i USA, där den även utsågs till Årets Perenn 2018. Bakom sorten står den amerikanske Allium-experten och förädlaren Mark McDonough. Han har tusentals olika Allium i sin samling och arbetar kontinuerligt med väl planerade korsningar.

Men just ’Millenium’ är en självsådd hybrid, och vilka av alla tänkbara arter som varit inblandade i korsningen är något oklart. McDonough har dock identifierat gener av sibirisk kantlök, Allium nutans, och kantlök, Allium lusitanicum. Han registrerade sorten som ’Millenium’ med ett n, men även stavningen ’Millennium’ förekommer.

Nu är Allium ’Millenium’ en av världens mest sålda Allium för prydnadsändamål. Den trivs bäst i sol till halvskugga och sorten klarar torra perioder utan problem.

Årets perenn utses av svenska perennodlare i Perenna­gruppen, en del av LRF Trädgård. Syftet är att lyfta fram och sprida kunskap om särskilt värdefulla trädgårdsväxter. Mer om årets perenn 2021 och även tips från växtexperten Mona Holmberg finns på www.vaxtforum.se

Källa: Perennagruppen/Växtforum