Ulla Molin stipendiet 2022 till ”folkbildare”

Lisa Ising
Prisceremonin hölls på Sofiero slott och trädgårdar. Foto: Kajsa Sjölander

Lisa Ising, journalist och flitig skribent i Tidskriften Landskap har fått stipendiet till Ulla Molins minne 2022. I år är det sjätte året som nätverket Swedish Gardens, SLU Tankesmedjan Movium och Höganäs kommun delar ut stipendiet.

”Hon är en folkbildare i sann Ulla Molin-anda, som sprider kunskap, fördjupar och breddar intresset för trädgårdens design, dess liv, lust och vad detta betyder för människor”, skriver juryn i sin motivering till denna värdiga mottagare av Ulla Molin-stipendiet.

Förutom att Lisa Ising skriver reportage i olika tidningar har hon skrivit flera böcker, bland annat Trädgårdslegender där hon porträtterat landets mest kända och tongivande trädgårdspersonligenheter. När boken kom ut i en reviderad upplaga förra året fanns ett kapitel om Ulla Molin med. En kvinna Lisa mötte när de arbetade sida vid sida i Landskrona Konsthall 1989 inför en utställning om japansk konst och de förenades då i sitt stora intresse för Japan. Lisa som utbildats i den traditionella konsten att arrangera blommor, Ikebana och Ulla Molin med fascination för Japan som genomsyrade hennes sparsmakade trädgårdsdesign.

– Jag är enormt hedrad! Och jag är väldigt glad över att få lov att framhålla att trädgårdsjournalistik inte handlar om det som är snyggt och mysigt utan om människor, som har trädgården som ett uttrycks­medel för att gestalta själva livet – det är fantastiskt att lyfta fram vad det är, säger Lisa Ising.

Källa: SLU