Sommaren stavas rosor

sommaren stavas rosor
Kalmar är huvudarena för det internationella roskonventet och kommer då visa upp sina parker och trädgårdar, inte minst rosenträdgården med en integrerad lekplats. Foto: Senad Honic

Som Tidskriften Landskap tidigare berättat står Sverige värd för ett internationellt roskonvent i sommar. Rosexperter och rosälskare från hela världen kommer då till Sverige och Norden för att delta i World Federation of Rose Societies, WFRS Regional Convention & Heritage Roses Conference Sweden 2024. Och det är första gången som Sverige står värd för själva huvudprogrammet den 2–6 juli med Kalmar som bas.

Nu finns ett mer detaljerat program som är fullspäckat från dag ett. Inte minst har seminarierna föreläsare från hela världen och det går att köpa separata biljetter till dessa som hålls den 3 och 6 juli.

– Det är ett unikt tillfälle att få kunskap och att få mingla med roskändisar från hela välden, säger Christina Hörgardh-Ihr som med sitt företag The Green Guide tillsammans med det Svenska Rosensällskapet arrangerar konventet i samarbete med The World Federation of Rose Societies.

Föreläsare

Hon hoppas få se många som arbetar med att gestalta och sköta utemiljöer på seminarierna. Förhoppningen är att få fler att använda rosor för Christina menar att det finns en hel del som går att använda i parker, torg och besöksträdgårdar.

– POM-rosorna är ett bra exempel, säger hon.

Mer om POM-rosor, det vill säga rosor inventerade under Rosuppropet i Programmet för odlad mångfald, numera under märkningen Grönt kulturarv, kommer också Lars-Åke Gustavsson summera och berätta mer om den 3 juli. Då föreläser även bland annat Helle Nebelong, Danmark på temat ”Urban design with sensory experiences in mind” och Michael Marriott, Storbritannien om ”Roses are the worthiest of all plants”.

Onsdagen, den 3 juli avslutas med ett studiebesök på Sollidens slott med namngivning av kronprinsessan Victorias ros samt avslutning på Borgholms slottsruin.

Rosfest i Kalmar

Lördagen den 6 juli finns också tillfälle att ta del av en mängd seminarier, bland annat Matjaz Mastnak, botaniker från Slovenien som ska berätta om nordiska rosor i ett varmare klimat. Det blir även en paneldiskussion som ska ta upp biologisk mångfald, framtidens lättodlade rosor och de historiska rosornas värde för offentlig miljö och för en ny generation av trädgårdsmästare. Dagen innehåller även guidade rosvandringar i Kalmar samt att staden då har en egen rosfest.

– Vi sponsrar med rosor och så dekoreras en pop-up park med 10000 snittrosor, berättar Christina.

Kalmar visar även upp sin rosenträdgård som invigdes 2021 och som bland annat har en lekplats med blomstertema integrerad i trädgården.

Finland och Norge

Konventet består av tre delar och pågår i sin helhet under tre veckor. Förutom seminarier arrangeras utflykter till parker och trädgårdar med rosor i fokus, som till närbelägna Öland, men även till Rosenlunds rosarium i Jönköping, rosariet på Fredriksdal i Helsingborg, SLU Alnarp samt Göteborg.

I anslutning till konventet arrangeras dessutom resor till flera av de nordiska grannländerna. Till Finland går en tur 25 juni–1 juli, bland annat med besök i botaniska trädgården i Turku. Till Norge erbjuds efter konventet en resa 7–14 juli med besök i i bland annat Milde i Bergen.

Av Ann Richardsson

Läs mer på www.nordicroses2024.com