Ny bok om en fascinerande man

Olmsted – mannen som skapade parker är namnet på boken om Frederick Law Olmsted av Dan Rosenholm. I flera reportage i Tidskriften Landskap har Dan Rosenholm också skrivit om denne man och hans arbete med exempelvis Central Park på Manhattan i New York och hans insats för landskapsarkitekturens tillkomst. I detta nummer, på sid 26, kan du läsa om hur Nationalparken Yosemite och Niagarafallen säkrades för framtiden. Och det mycket tack vare Frederick Law Olmsted. 

I boken går författaren djupare in på Fredericks Law Olmsteds liv och leverne, ”likt en romanfigur hamnar han gång på gång mitt i historiens mest dramatiska skeenden”. Det innebär att boken inte enbart handlar om skapandet av Central Park och Prospect park i Brooklyn och hur Yosemite och Niagara räddades för eftervärlden. 

Det är också en bok där slaveriet, inbördeskriget och guldruschen finns med i flera av kapitlen. Men kanske framförallt en bok om huvudrollsinnehavaren – Fredrik Law Olmsted och hans förståelse för alla människors behov av natur, även i storstäder.

Dan Rosenholm är författare, fotograf och skribent och har skrivit flera böcker om trädgård, flera tillsammans med sin hustru Ann-Christin. En av dem är Trädgårdsdesign i praktiken.

Boken går att beställa på www.themisforlag.se

Av Ann Richardsson