Midnattsolens trädgård i Jokkmokk

Midnattssolens köksträdgård
Köksträdgården – en plats där nya och gamla växter ska odlas och nya metoder visas upp. Illustration: Ramböll

Insamlingsstiftelsen för Midnattssolens trädgård har kommit igång och nu börjar arbetet med finansiering av uppförande, drift och utveckling av anläggningen som planeras vara klar för invigning 2025.

Målet med Midnattssolens trädgård – en världsunik arktisk trädgård – är att skapa en attraktiv natur och en trädgårdupplevelse med koppling till Carl von Linné och hans forskningsresa till Jokkmokk och Lappland.

Landskapsarkitekt Ulf Nordfjell har specialdesignat ett trädgårdskoncept som ska länka samman spektakulär arkitektur och design med trädgård och arktisk natur. Här ska finnas både lärande, sinnesfyllda, vackra och inspirerande upplevelser genom visningsträdgårdar, köksträdgård, växthus, restaurang och pedagogiska utrymmen för att nå olika målgrupper året runt. Projektet bygger också på samarbete mellan organisationer och företag med en gemensam utgångspunkt – att trädgårdsturism är viktig för besöksnäringen. Dessutom ska samarbeten kring forskning och utbildning etableras.

– Midnattsolens trädgård är ett spännande projekt som kommer att ge en unik upplevelse och som kopplar ihop forskning och kunskap med norrbottnisk, främst samisk kultur, säger Björn O Nilsson, ordförande i Nationella referenskommittén, Midnatt­ssolens trädgård.

Kommittén arbetar med extern finansiering från EU, statliga och andra organisationer samt privatpersoner. Linnésamfundet Polcirkeln, Essense of Lapland, Artic Guest House and Activities AB, Hotel Akerlund AB och Jokkmokks Log AB är stiftare till projektet.

Källa: Insamlingsstiftelsen Midnattssolens trädgård