Global trädkonferens på plats i Malmö

Stort träd i park

För 98:e året i rad an­ordnar ISA, International Society Of Arboriculture sin internationella konferens, där världens trädexperter strålar samman under några dagar. Konferensen har bara två gånger tidigare anordnats utanför USA och nu är det Malmös tur att stå som värd-stad. Den 12–14 september samlas 1000 deltagare från hela världen i Malmö och konferensen erbjuder över 50 föreläsningar under de tre dagarna. Tre dagar när träden är som finast i Malmö och förutom föreläsningar blir det även exkursioner och trädvandringar.

En konferens som lockar 1000 deltagare behöver en stor lokal. Ett stenkast från Malmö Central och i Malmös mest bubblande tillväxtpunkt reser sig det 25 våningar höga kvarteret Malmö Live.

Torgen runt om konferensen visar på Malmös snart världskända trädmångfald där ett mycket stort antal olika arter samsas och frodas, i stora växtbäddar under hårdgjorda ytor. Bara ett stenkast från konferensen ligger Kungsparken som sedan 1880 erbjudit en frodig grönska och där samsas Sveriges största sumpcypress och äkta kastanj med en uppsjö riktigt stora andra trädarter.

Bland deltagarna finns så väl arborister som stadsträdgårdsmästare och landskapsarkitekter. Dragplåstret för deltagarna är självklart nätverkandet och föreläsningar. Här ges en möjlighet att bli uppdaterad i de allra senaste arbetsmetoderna i planering av trädbestånd, värdering av träd, trädsjukdomar och mycket mer. Men även allmänheten i Malmö kommer att märka av konferensens närvaro och erbjuds trädrelaterade upplevelser.

Vägen mellan Malmö central och konferensen på Malmö Live kommer kantas av en tillfällig allé med ett 30-tal stora krukodlade träd. Efter konferensen ska träden planteras ut runt om i Malmö, vilket blir en påminnelse om konferensens närvaro i många decennier framöver. För att ytterligare fira konferensens närvaro bjuds allmänheten in till gemensamma trädvandringar i staden med några av Sveriges främsta trädexperter.

Källa: ISA/Svenska Trädföreningen