Ett paradis av ­lökväxter på Sofiero

Claus Dalby var på plats på Sofiero för att plantera blomsterlök med personalen.

Lagom till säsongsöppningen, i april 2020, kommer besökarna att kunna ta del av Claus Dalbys utställning i Orangeriet på Sofiero slott och slottsträdgård. Då ska här prunka 5 000 narcisser och längre fram på vårsäsongen lika många tulpaner samt växter som harmonierar med blomsterlöken, så kallade sällskapsväxter. Tanken är att utställningen ska förändras över tid, från början av april till mitten av maj.
Claus Dalby är en dansk trädgårdsprofil som bland annat är stor på sociala medier och har både skrivit trädgårdsböcker och medverkat i tv.
– Jag älskar färg och form och genom att plantera i krukor kan man skapa de mest fantastiska kombinationer, säger han.
Enligt Claus Dalby blir det mycket pastellfärger och han hoppas kunna inspirera människor till att odla narcisser och tulpaner i krukor. Det krävs inte en hel trädgård eller park utan det behövs bara några krukor så blir det en samling vårkänsla och trädgårdsglädje.
I flera år har Sofiero försökt få honom att komma till Sverige och göra en utställning och slutligen har det lyckats.
– Det är en sju-årig dröm som går uppfyllelse, säger Annika Malmgren, verksamhetschef i samband med att Claus Dalby besökte Sofiero för att plantera blomsterlök i terrakottakrukor, sponsrade av Blomsterlandet.

Av Ann Richardsson