Den blommande staden lockade många

Anna Åkerlind och Anna Unné
Anna Åkerlind från Borlänge ­Energi och Anna Unné från Hörnhems i ­bönportalen i Liljeqvistska Parken.

En strålande vacker augustidag gästade ett 50-tal besökare Borlänge för att lära sig mer om den ­blommande staden. Hörnhems och Borlänge Energi Stadsmiljö stod bakom arrangemanget; såväl kommuner och fastighetsbolag som handelsträdgårdar fanns bland gästerna som främst kom från mellersta och norra Sverige.

Dagen inleddes med en stadsvandring i Borlänge där ­besökarna fick en guidad tur av stadens sommarbloms­planteringar. Planteringarna lyste i kapp med vädret och frågor, diskussioner och erfarenhets­utbyten skedde längs vandringen.

Det fanns många fina arrangemang och kvalitén på växtmaterialet var påfallande hög. Färgsprakande rabatter som matchade parkeringsappen på en i övrigt grå parkeringsyta var den roligaste planteringen, att likna med en skål godis i allsköns färger. Den ­populäraste ­planteringen fanns i en av stadens parker, en makalöst charmig blandning av sommar­blommor, perenner och grönsaker. Bönportalen som ledde in i den lilla oasen var oslagbar. Borlänges legend, Jussi Björling, ackompanjerades, av härliga planteringar i gult, också mycket fint!

Rundturen avslutades med att besökarna fick möjlighet att se Hörnhems nyheter samt produkter från Mölltorps Utemiljö. Efter lunch höll undertecknad från Green Cities en föreläsning om Varför behöver vi grönare städer? Lena Kråklind och Börje Ohlin från Mölltorps Utemiljö presenterade sitt sortiment och avslutningsvis gav Anna Unné och Emma Feldt från Hörnhems tips om design och växtval.

Av Erika Wallin