Perennodlare testar att odla utan torv

Magnus Wändel
Magnus Wändel gör en praktisk jämförelse mellan olika torvfria substrat i kruka och hur de etablerar sig i olika torvfria växtbäddsmaterial.

Precis som många andra plantskolor vill Wändels Perenner odla med så liten påverkan på miljön som möjligt. Förra året gjordes därför de första testerna med 100 procent torvfritt. I år är det tio olika torvfria substrat som det planteras olika perenner i. Det är blandningar både från Sverige och Europa.

– För oss är det viktigt att vi tillsammans med leverantörerna hittar den bästa blandningen som både håller vattnet bra och att det växer minst lika bra som i torv berättar Magnus Wändel.

Det har varit mycket diskussioner och utbyte innan den praktiska provodlingen startade. Det första testet såg lovande ut och nu är alla tio substraten i gång.

– Sedan tycker jag också att det är viktigt hur etableringen sker ute i planteringar så vi kommer fortsätta med att testa det också. Vi gjorde en liknande uppföljning med växtbäddar för sju år sedan. Det som är nytt nu är att det testas 100 procent torvfritt både i kruka och växtbädd. Så i höst kan vi se hur det har etablerats.

Detta blir en praktisk jämförelse som ska stå kvar minst ett år så att även övervintringsförmågan kan utvärderas.

Källa: Wändels Perenner