Konferens om de gemensamma stadsrummen

Den 22 april sänds den trettonde upplagan av konferensen Publika parker och stadsrum från årets värdstad Lund. Årets tema är Var dag utomhus. För första gången är konferensen digital och sänds med inspirerande föreläsningar. Moderatorer är Lunds stadsträdgårdsmästare Karl-Oscar Seth och riksarkitekt Helena Bjarnegård, Boverket.

Tankesmedjan Movium har sedan 2008 tillsammans med Helsingborgs stad och Malmö stad arrangerat Publika parker och stadsrum, där de båda städerna alternerat värdskapet. Lunds kommun tillkom 2019 som medarrangör och är 2021 värd för konferensen för första gången eftersom förra årets konferens fick ställas in på grund av pandemin.

Temat Var dag utomhus är valt för att betona hur viktiga våra gemensamma stadsrum är och hur betydelsen av dem har ökat under det senaste året. Förutom att inspireras av parker och stadsrum får deltagarna höra om hur de har använts och uppskattats i olika länder under pandemin. Det blir presentationer från Spanien, England, Nederländerna, Danmark och Sverige. 

Konferensens har flera omtalade gäster med spännande projekt att presentera. Från Spanien kommer Fernando Porras-Isla med historien om Madrid Rio, ett av Europas största och mest omtalade projekt som blev en stor succé hos invånarna i Madrid. 

Christian Dobrick från West 8, Nederländerna presenterar Shanghais största publika, gröna stadsrum med hälsa, träning och lek som nyckelord. Från danska SLA kommer Kristoffer Holm Pedersen och berättar hur danska alper skapades på Copenhill i Amager Bakke naturpark. 

Marcus Chilton-Jones från banbrytande RHS Bridgewater i England berättar om hur Europas största park- och trädgårdsprojekt engagerar ”local communities”. Dessutom får vi höra framtidsanalytikern Troed Troedsson blicka in i framtiden för att hitta det offentliga rummets roll. 

Om pandemin tillåter utomhusaktiviteter planeras en guidad stadsvandring dagen innan konferensen för alla som har möjlighet till ett besök i Lund. Det inkluderar förhoppningsvis ett besök i stadsdelen Brunnshög med nya spårvagnar som hade premiär i december 2020.

Källa: Movium