Dahlior på roadtrip

Dahlior

Holländska lökföretaget Verver Export gav sig i slutet av januari ut på blommande roadtrip. Den här gången handlade det inte lika mycket om vårblommande lökar – utan mera om dahlior som blivit alltmer populära i offentliga planteringar. Turnén gjorde tre nedslag i landet med delvis olika inriktning.

Första stoppet, den 24 januari, var på Hvilans trädgårdsutbildning utanför Malmö, där landskapsarkitekten Mona Wembling bland annat berättade om dahlian som användbar snittblomma. Dagen efter, på Botaniska i Göteborg, var det Botaniskas egen trädgårdsmästare och dahliaexpert, Maria Sjöstedt, som delade med sig av all sköns fakta om dahlian: ätbar, mångfacetterad och om deras naturliga växtmiljö. Sista stoppet, den 26 januari, blev på Ulriksdals slottsträdgård, norr om Stockholm.

Janne Petersson, en av företagets svenska återförsäljare, berättar hur de allt mildare höstarna gjort dahlian till en tacksam rabattblomma i offentlig miljö.

– Vi har alltid haft dahliaknölar i vårt sortiment men inte visat på dem lika mycket tidigare, säger han och lyfter fram den egna serien av enkelblommande sorter.

Förutom dahlior visades blandningar av blomsterlök och ängsfrö. I Holland är det ett populärt koncept med lökblandningar av sorter som lätt förvildas och som därför blandas med ängsfrö i gemensamma mixer. För park- och stadsmiljöer blir blandningen ett effektfullt sätt att förlänga blomningen, i såväl lök- som ängsplanteringar.

Av Lisa Ising