Trädgårdsmästarens hem – årets tema i Enköping

Gröna schäslonger, en växande duschhörna och violdoftande kuddar. Trädgårdsmästarens hem är årets tema för trädgårdsmästarelevernas examensarbete på yrkeshögskolan i Enköping.

Det är 16.e året som trädgårdseleverna i Enköping samlas kring ett tema för sitt slutprov på utbildningen – och i år är temat alltså Trädgårdsmästarens Hem som kommer att gestaltas i fem olika idéträdgårdar längs Enköpings åpromenad. Trädgårdarna invigs i midsommar-veckan och besökarna kommer då att kunna vandra genom Köket med ätbara växter och medelhavskänsla, därefter vidare till Salongen med en livs levande schäslong bakom gyllene slottsfönster. I Arbetsrummet är ledorden arbete och inspiration – och i Badrummet bjuds på överraskande handfat och medicinskåp. I Sovrummets lugnande miljö vilar trädgårdsmästaren på en bädd av växter och violdoftande kuddar, men brottas även med mörka och taggiga mardrömmar.

Fokus i de olika idéträd­gårdarna har framför allt varit att gestalta så mycket växter som möjligt och att använda både sommarblommor, perenner, buskar och träd. Det är eleverna själva som röstar fram temat och skaffar sponsorer till sina projekt och efter gestaltningen fortsätter arbetet med att sköta trädgårdarna under säsongen för att till sist riva dem i november. Då ska de lämna plats åt nästa års idéträdgårdar och avgångsklass på den 2-åriga utbildningen.

En utmaning för eleverna under pandemiåret har varit att hantera växtlistorna och att få tag på växter, även när de varit en bristvara i branschen.

– De har fått träna på att hitta alternativ, vara flexibla och byta ut när verkligheten inte har stämt med växtlistan och det har varit en både nyttig och utvecklande erfarenhet för framtiden. Så ser det ju ofta ut när man väl kommer ut i arbetslivet, menar ansvariga läraren Lena Biärsjö som är mycket nöjd med årets tema och idéträdgårdar.

Av Lisa Ising