
Eva Francke, projektledare för Elmia Park, ser fram emot mässan 23–25 september för alla som jobbar med utemiljö, både anläggning, skötsel och design. Ett av inslagen som blivit en tradition är Elmia Park Inspira. Vi ställde några frågor om tävlingen till Eva.
Vad är syftet med tävlingen?
– Att uppmärksamma alla fina parker och kyrkogårdar som finns i landet, för att inspirera till fler besök och besökare. Vikten av att ha en välskött och vacker park i sin närhet där man bor och arbetar, men också det arbetet som sker bakom för att skapa och sköta en vacker och hållbar park.
Vem kan anmäla?
– Vem som helst kan anmäla en park. Det kan handla om en park som man arbetar med eller som man helt enkelt bara tycker mycket om. Det är bara att gå in på Elmia Parks webbsida så finns där en rubrik som heter Elmia Park Inspira. Där klickar man sig vidare och via ett formulär skickar man in en anmälan. Så det är bara att gå in och anmäla sin favoritpark.
Det ska vara enklare att delta, stämmer det?
– Ja, vi har inför i år tagit bort att det måste vara parken själva som skickar in anmälan. Vi har även tagit bort en del av kraven på hur bilderna ska vara tagna och bildformat etcetera, så det hoppas jag ska förenkla.
Vem avgör vilken park som vinner?
– Vi har vår eminenta jury som består av Tidskriften Landskaps redaktör Ann Richardsson, Trädkontorets Pernilla Andersson – tidigare även stadsträdgårdsmästare på Gotland, landskapsarkitekten och forskaren Hanna Fors från SLU, Borås stadsträdgårdsmästare Anton Spets, samt landskapsarkitekten, författaren och läraren Mona Wembling från SLU, som utser de nominerade bidragen. Så det är verkligen personer som kan parker och parkskötsel ur olika perspektiv, vilket gör att det finns en tyngd i att få utmärkelsen Elmia Park Inspira – Årets Park. De nominerade bidragen presenteras sedan på Elmia Park, så att besökarna kan rösta på plats. Där sker också prisutdelningen.