Rekordstort insektshotell i Malmö

18.10.2019

 

I somras påbörjades bygget av ett enormt stort insektshotell i Slottsträdgården i Malmö. Det dubbelsidiga insektshotellet är fortfarande under uppbyggnad och förväntas sluta på en längd av 47 meter och 1,28 meter högt.

– De befintliga, pyramidformade insektshotellen vi har i skolträdgården har skapat intressanta konversationer och är ett bra sätt att engagera allmänheten i hållbarhet. Jag tänkte att världens största insektshotell hade varit en superbra ingång till samtal om diversitet. Slottsträdgården är ju en del av Malmöbornas vardagsrum och en plats med mycket besökare. Det rekord som finns registrerat på insektshotell idag är 18,46 kubikmeter och finns i England. Vårt kommer att landa på cirka 25 kubikmeter, det är alltså bra mycket större, förklarar Lina Hirsch, trädgårdsingenjör på Slottsträdgården och initiativtagare till insektshotellet.

Till hjälp har Malmö Stads utesnickare snickrat ihop hotellet med snickaren Mikael Miolin i spetsen medan Lina har fått delge åsikter rent konstruktionsmässigt för att det ska uppfylla insekternas krav. Snickarna som varit med och byggt är under arbetsmarknadsåtgärd och har varit ifrån den reguljära arbetsmarknaden under en längre tid. Det mesta av materialet som använts är återvunnet och ihopsopat från parker i närområdet.

Ännu har det inte gjorts någon inventering men Lina förklarar att det kan bli läge för det snart då många invånare vill lägga sina ägg och invintra. Det kan även bli aktuellt för studentsamarbeten med exempelvis biologistudenter som kan tänkas göra inventeringar.

– Just nu tittar vi på hur vi ska föreläsa och arrangera workshops, tanken är ju att detta ska användas i folkbildningssyfte. Så vitt vi vet slår vi världsrekordet med god marginal så nu undersöker vi möjligheten att ansöka till Guiness World Records, säger Lina.

 

Mikaela Bergemalm

 

Följ insektshotellet på Instagram: slottstradgarden_malmo

 

Please reload

Senaste nytt

Piet Oudolf ger området kring Gasklockan liv

06.12.2017

1/10
Please reload

Läs även

24.06.2019

Please reload

Arkiv
Please reload

Sök i taggarna
Please reload