Kontorsarbete utomhus för bättre hälsa

16.09.2019

 

Kan kontorsarbete utomhus bidra till ett mer hållbart, innovativt och hälsosamt arbetsliv? 

Det är en frågeställning som Malmö stad och Malmö universitet har tittat på i det interaktiva forskningsprojektet StickUt Malmö. Under två år har det utforskats och utvärderats hur delar av det arbete som vi vanligtvis bedriver inomhus kan utövas utomhus. 

Fem förvaltningar i Malmö stad; Kulturförvaltningen, Fastighets- och gatukontoret, Miljöförvaltningen, Stadsbyggnadskontoret, samt HR-strategiska avdelningen på Stadskontoret har deltagit tillsammans med Malmö universitet. 

Projektets syfte är att utveckla ett mer hållbart arbetsliv genom att utmana rådande normer kring vårt arbetssätt. Resultaten har visat positiva aspekter men också på utmaningar. 

– Det finns en bred forskning som visar på utevistelsens positiva effekter på allt från välbefinnande, återhämtning från stress och hälsa generellt till kreativitet, lärande och stärkta kognitiva funktioner. Det har varit oerhört spännande att tillsammans med Malmö stad utforska möjligheterna och inte minst identifiera de utmaningar som finns när vi ifrågasätter normerna för hur arbete ska bedrivas, säger Charlotte Petersson, licentiand inom Urbana studier vid Malmö universitet samt projektledare och initiativtagare till StickUt. 

Projektet presenterades i olika forum under StickUt-veckan som hölls den 19–23 augusti. Samtidigt lanserades en handbok med inspiration och vägledning för olika former av utomhusarbete, baserat på resultaten av projektet. 

Inom Malmö stad anordnas även en tävling, StickUtmaningen, där chefer och medarbetare i Malmö uppmanas att prova på att ”sticka ut”. 

Projektet stöds av Europeiska Socialfonden.

 

Källa: Malmö stad

Please reload

Senaste nytt

Piet Oudolf ger området kring Gasklockan liv

06.12.2017

1/10
Please reload

Läs även

24.06.2019

Please reload

Arkiv
Please reload

Sök i taggarna
Please reload