Skogen – årets tema i Stockholm

20.05.2019

 

Runt om i landet börjar urnor och rabatter frodas så smått på gator och torg. Blomsterprogram finns i en mängd kommuner och i Stockholm invigdes årets blomsterprogram i mitten av april på temat Skogen – en hyllning till den stadsnära skogen och årets färgskala är vitt, rosa, vinrött, lime och svart. 

Det kontrastrika färgtemat ska associera till soliga gläntor och vita blommor i dunkla skogsdungar. Markens mossa, vilda örter, grenar och doften av våta löv har gett inspiration till planteringarnas fria kompositioner med bland annat förgätmigej, daggkåpa, ljung och ormbunkar.

– Skogen är en viktig del av Stockholms stadslandskap tillsammans med vattnet och den bergiga terrängen. Skogen ger plats för lugn och ro, en löprunda eller en utflykt, säger Anna Johansson, landskapsarkitekt på Stockholms stad i ett pressmeddelande.

I år är det Blomsterprogrammets tolfte år. Cirka 800 urnor och 50 rabatter planteras på 200 platser runtom i staden. Trafikkontoret ansvarar för blomsterutsmyckningar på gator och torg över hela staden och ambitionen är att fördela blommorna över stadens olika delar, så att så många som möjligt får glädje av blomsterprakten. Årets tema är framtaget av stadens projektledare och anlitade konsulter.

 

Källa: Stockholms stad

 

 

Ett urval av andra städers Blomsterprogram 2019

Malmö – Neon är inspirerat av skyltar och ljus som lyser i stadsmiljöns mörker. Inspiration har även hämtas i 1980-talets mönstervärld och färgskala.

 

Lund – After noon tea som hämtat sitt färg- och formspråk från miljöerna i den engelska filmen Downton Abbey, mörkt trä och vita dukar, lime, lavendel och Darjeeling te.

 

Borås – Textiltema med kompositioner som har utgångspunkt i olika klassiska mönster, till exempel Smultron och Banana Split.

 

Västerås – Karneval där färger i rött, gult, blått och lila ska föra tankarna till karnevalen i Rio de Janeiro.

 

Please reload

Senaste nytt

Piet Oudolf ger området kring Gasklockan liv

06.12.2017

1/10
Please reload

Läs även

24.06.2019

Please reload

Arkiv
Please reload

Sök i taggarna
Please reload