Intressant och uppskattat frukostmöte

12.04.2019

 

I mars var det dags för Tidskriften Landskaps första frukostmöte för i år och fokus låg på ett aktuellt ämne, biologisk mångfald. Jenny Nilsson från projektverktyget Planter och Maria Nielsen från Hallbergs Plantskola fanns på plats för att prata om biodiversitet ur ett perspektiv som vi kanske inte dagligen får höra talas om.

Jenny Nilsson fokuserade på morfologin av växterna och vad som attraherar insekter samt varför det är olika från art till art. I adult stadie kan en art vara nyttodjur medan det i larvstadiet kan vara en skadegörare, vilket är viktigt att ha i åtanke vid planering. Hon uppmuntrade att läsa på om mulmholkar och förklarade varför dofter och färg är så betydelsefulla för våra flesta nyttodjur, jo för att de ser dåligt. 

Maria poängterade att mångfald inte är oberoende av människan utan tvärtom, ska involvera oss. Hon berättade om sina erfarenheter från plantskolan om hur de går tillväga för att främja biodiversitet. Precis som rubriken för föredraget löd ”Inte bara fjärilar” förklarade hon hur viktiga fåglar, groddjur och däggdjur är i ett större mångfaldsperspektiv. Det är även viktigt att veta vilka biotoper som djuren använder sig av exempelvis dammen, vedhögen, komposten, ängen, stenröset och buskaget. Enligt Maria, bör en inventering ske på arbetsplatsen för att få bättre koll på vilka som bor där samt ha ambitionen att öka mångfalden varje år. 

 

Mikaela Bergemalm

Please reload

Senaste nytt

Piet Oudolf ger området kring Gasklockan liv

06.12.2017

1/10
Please reload

Läs även

24.06.2019

Please reload

Arkiv
Please reload

Sök i taggarna
Please reload