Knot garden på Tjolöholms Slott

11.09.2018

 

Hela 115 år efter att Lars Israel Wahlman ritade Tjolöholms knot garden planterades äntligen b­roderiträdgården. Slottsträdgårdens konstnärliga ledare John Taylor är nöjd med resultatet.
– Knot gardens skapar en härlig och stark kontrast mot det fluffiga och naturliga som också ska finnas i en Arts- and Craftsträdgård.
Knot garden, på svenska kallad broderiträdgård, är en viktig och vanligt förekommande del i brittiska slottsträdgårdar. Här formar lågt klippta häckar av buxbom och idegran mönster som vävs in i varandra i snillrika kompositioner. Så småningom ska buskplanteringen få sällskap av färgstarka blommor. Det känns som trädgården blev komplett med detta vackra smycke, säger John Taylor i ett pressmeddelande.
Trots att det finns utförliga ritningar bevarade av Whalman­s knot garden planterades den aldrig mellan slottet och havet på den västra slottsterrassen. Jordbäddarna är kvadratiska och omgärdade av låga murar.
– Varför Tjolöholms knot garden aldrig planterades vet vi inte, kanske hanns det inte med innan Blanche Dickson gick bort, säger John Taylor.

 

Källa: Tjolöholms Slott

Please reload

Senaste nytt

Piet Oudolf ger området kring Gasklockan liv

06.12.2017

1/10
Please reload

Läs även

24.06.2019

Please reload

Arkiv
Please reload

Sök i taggarna
Please reload