Grönsaker och blommor i årets urnor och rabatter

18.05.2018

 

Temat för årets blomsterprogram i Stockholms stad är hämtat från den franska barocken och årets färgtema är orange, vinrött och blått. Och här blandas dekorativa bladgrönsaker och örter med mer traditionella sommarblommor. De planteras i tydliga mönster som kommer fram genom bland annat kontrasterande blad- och blomfärger.

I mitten av april invigdes 2018 års blomsterprogram på Odenplan och då presenterades både temat och bakgrunden till valet av den franska barocken som tema.

– I Stockholm finns en del parker från barocken, som Humlegården och Kungsträdgården, säger Anna Johansson, landskapsarkitekt vid Trafikkontoret, Stockholms stad som tillsammans med konsulter från bland annat Sweco arbetar med blomsterprogrammet.

Både Kungsträdgården och Humlegården användes från början för odling av både grönsaker och blommor för hovets behov. Odlingarna i dessa köksträdgårdar var så kallade ”Potager” och det är lite det som årets blomsterprogram vill skapa.

Det ska tillföra skönhet och sinnlighet på stadens gator och torg. Totalt planteras cirka 200 000 lökar och plantor i 850 urnor och 50 rabatter på nära 200 platser runt om i staden. Ambitionen är att så många som möjligt ska få glädje av blomsterprakten. Därför finns många urnor och planteringar vid populära platser och vid knutpunkter för kollektivtrafiken. Budgeten för 2018 års blomsterprogram är 7,2 miljoner kronor.

Ann Richardsson

 

Växtförteckning och mer information finns på hemsidan: stockholm.se/blommor

Please reload

Senaste nytt

Piet Oudolf ger området kring Gasklockan liv

06.12.2017

1/10
Please reload

Läs även

24.06.2019

Please reload

Arkiv
Please reload

Sök i taggarna
Please reload