Rest in tree – låt din aska ge liv åt ett träd

06.12.2017

Att låta sin aska ge liv åt ett träd, kanske en stor och mäktig ek där barnbarnsbarnen kan sitta och gunga en dag kan nu bli verklighet. Fenix begravningsbyrå har tillsammans med en biolog och en ingenjör utarbetat ett sätt att begrava aska långt nere under ett befintligt träd, metoden kallar de för "Rest in tree". De senaste åren har begravningsbyrån märkt av ett intresse för alternativa ceremonier och ritualer.

– De allra flesta begravningar sker inom svenska kyrkan men i städerna ökar det mycket med icke-kyrkliga och alternativa begravningar. Detta är en form av askspridning och en symbolisk handling, berättar Charlotte Runius, begravningsentreprenör på Fenix begravningsbyrå.

Själva metoden innebär att aska blandas med vatten och näringsämnen och sedan med en högtrycksspruta förs ned i marken på olika ställen kring ett träd eller på en annan vacker plats som en äng.

Enligt begravningslagen, femte paragrafen måste tillstånd sökas hos länsstyrelsen om aska ska hanteras utanför en begravningsplats. En sådan ansökan görs för varje enskilt fall och det återstår ännu att se om länsstyrelsen kan komma att godkänna denna typ av askspridning.

– Vi har flera som anmält sitt intresse att deras aska ska begravas på detta sätt efter att de dött, berättar Charlotte och tillägger att även kyrkogårdar har hört av sig för att diskutera möjligheten av att ha speciella platser för denna typ av askspridning.

 

Av: Minna Björkhem

Taggar:

Please reload

Senaste nytt

Piet Oudolf ger området kring Gasklockan liv

06.12.2017

1/10
Please reload

Läs även

24.06.2019

Please reload

Arkiv
Please reload

Sök i taggarna
Please reload