Land Art på Sofiero

30.05.2017

På den kungliga fotbollsplanen vid orangeriet på Sofiero slott och slottsträdgård finns numera en installation som ramar in utsikten över Sundet och bort mot Kronborgs slott på den danska sidan. Inspirationen fick de två italienska och internationellt erkända Land-Art konstnärerna Gabriele Meneguzzi och Vincenzo Sponga från Sofieros historia och människorna som bott här med nära kontakt till grannlandet.

 

– Det är format som ett öga för att se varandra, beskriver de sin tanke bakom installationen.

Gabriele Meneguzzi och Vincenzo Sponga, som driver Humus Park i nordöstra hörnet av Italien, använder gärna material från naturen. Så även på Sofiero - här har de använt sig av material från arbetet i parken, till exempel kvistar och grenar från beskurna buskar. Men de vill poängtera att det inte handlar om återanvändning.

 

– Nej, materialet lever vidare. Naturen kan användas igen och igen, säger Gabriele Meneguzzi.

Han och kollegan tillbringade två veckor i april på Sofiero för att skapa sin installation. De hade ingen skiss utan fick fria händer att skapa något på som nu får stå kvar hela säsongen.

 

I år får Den stora Trädgårdsfesten, som hålls sista helgen i augusti, dessutom sällskap av ett nygammalt evenemang när Sofiero 2d International Land Art Festival arrangeras samtidigt i parken. Land art-konstnärer från hela världen möts då för att skapa installationer i parken. 

 

– Den första Land art-festivalen på Sofiero hölls 2011 och vi hade deltagare som kom ända från Singapore och Taiwan, säger Annika Malmgren.

 

Ann Richardsson

 

Land-Art konstnärerna Vincenzo Sponga och Gabriele Meneguzzi.

Sofiero satsar i år extra mycket på Land-Art och under hela säsongen
finns denna installation på kungliga fotbollsplanen.

 

 

 

Taggar:

Please reload

Senaste nytt

Piet Oudolf ger området kring Gasklockan liv

06.12.2017

1/10
Please reload

Läs även

24.06.2019

Please reload

Arkiv
Please reload

Sök i taggarna
Please reload