Koolkajen – ny mötesplats i Norrköping

26.01.2017

 

Nyréns Arkitektkontors förslag Koolkajen vann första pris i gestaltningstävlingen för parker och kaj i Inre hamnen i Norrköping. Det innebär att deras förslag kommer att ligga till grund för den nya kajpromenaden, hamnparken och badet i Inre hamnen i Norrköping.

 

– Vi är otroligt glada och stolta över att ha vunnit! Inre hamnen har en stark karaktär idag som vi verkligen känner för och som vi har tagit fasta på i förslaget. Nu längtar vi efter att sätta igång arbetet med att skapa Norrköpings nästa mötesplats. Det känns extra roligt att få fortsätta utvecklingsarbetet tillsammans med Norrköping kommun med tanke på deras höga ambitioner kring sina stadsmiljöer, säger Daniel Ericsson, uppdragsansvarig arkitekt, Nyréns Arkitektkontor i ett pressmeddelande.

Platsens ursprungliga hamnkaraktär spelar huvudrollen i gestaltningen och namnet Koolkajen anspelar på Kolkajen – som är ett befintligt namn på en av platserna i hamnen. På platsen finns fina material och detaljer som tas tillvara, de gamla grafittimurarna har lagts ner som en ny markbeläggning och kranen, belysningsmaster och den rostiga kranrälsen återanvänds.

 

– Med återanvändning av material, grönska och lösningar för mobilitet, lokalt omhändertagande av dagvatten och biologisk mångfald, har vi skapat ett förslag som är både ansvarsfullt och hållbart över tid.

 

Just nu planeras för utvecklingen av den nya stadsdelen. En viktig del av området kommer att vara de gemensamma platserna; kajerna, parkerna och badet. För att göra dessa områden så bra som möjligt bjöd Norrköpings kommun vintern 2016 in till en projekttävling. Uppdraget var att illustrera och förklara hur parker, kajer, bryggor och bad i området skulle utformas. Förutom Koolkajen kommer även A & J, Andersson & Jönsson Landskapsarkitekter AB som vann andra pris med förslaget Bygga Brygga vara med och utforma delar av hamnområdet.

Nu bearbetas förslagen och arbetet med detaljplanen fortgår. Enligt kommunens beräkningar ska Inre hamnen stå klar under 2020.

 

Läs mer om projektet och tävlingen här: next.norrkoping.se/vinnarna-utsedda-de-far-utforma-kaj-parker-och-bad-inre-hamnen/

 

Källa: Nyréns Arkitektkontor

Bildtext:En bred kajpromenad där trä, metall, växtlighet och sten möter varandra. Illustration: Nyréns Arkitektkontor

Please reload

Senaste nytt

Piet Oudolf ger området kring Gasklockan liv

06.12.2017

1/10
Please reload

Läs även

24.06.2019

Please reload

Arkiv
Please reload

Sök i taggarna
Please reload