Kulturbotan utan ledarskap

02.06.2015

Den välkända trädgårdsduon Mariana Mattsson och Reginald Scholz har lämnat ledarskapet för Lapplands Kulturbotaniska Trädgård i Lycksele. De har sedan 2008 tagit initiativet till, byggt upp och varit ledare för landets första kulturbotaniska trädgård, som tidskriften Landskap skrev om i nr. 1 tidigare i år.

 

De har samlat in mängder av gröna växtklenoder för att bevara dem för framtiden i den kommande genbanken, skapat ett flertal gröna arrangemang i Lycksele och nyligen genom Mästarrabatten 2015 placerat lappländsk trädgårdskonst högst i topp. Men nu har de till slut kastat in handduken i brist på långsiktig lösning för Kulturbotan. I ett pressmeddelande säger Mariana följande:

– Ett träd behöver omvårdnad. För att det ska fortsätta blomma och ge frukt krävs vattning, gödning och kvalificerad skötselinsats i rättan tid. Detsamma krävs också för en trädgård och en park. Man kan inte inbilla sig att trädet år efter år bara ska fortsätta blomma vackert och producera massvis med frukt och förvänta sig att det ska locka besökare och generera intäkter, om man samtidigt skruvar åt vattenkranen, drar in på gödsel och inte inser behovet av expertis med kunskap att beskära trädet fackmässigt!

 

En viktig uppgift för botaniska trädgårdar är den kunskapsspridande verksamheten. Att ta emot och handleda studenter från hortikulturella utbildningar som sökt sig hit från hela landet för att ta del av Kulturbotans unika växtmaterial och design, samt erbjuda skolprogram och kurser. Utan en långsiktig plan och finansiering av Kulturbotan samt kompetent ledning är detta inte möjligt att bedriva på erforderlig professionell nivå, menar de båda och framhåller att en botanisk trädgård inte kan drivas av ideella krafter, hobbyodlare eller praktikanter. Det krävs kompetens för att upprätthålla den kvalificerade nivå som är nödvändig för att bevara och sköta ett grönt kulturarv.

– Men det är ditåt det har barkat, berättar Mariana. Till sist tvingades vi att se sanningen i vitögat och ta konsekvenserna för egen del. På dessa premisser gick det inte att fortsätta. Vi har därför meddelat att vi slutar som ledare för Kulturbotan, säger Marina som känner en stor bedrövelse för alla dem som skänkt sina växter till Kulturbotan.

 

Källa: Trädgårdsambassadören

Please reload

Senaste nytt

Piet Oudolf ger området kring Gasklockan liv

06.12.2017

1/10
Please reload

Läs även

24.06.2019

Please reload

Arkiv
Please reload

Sök i taggarna
Please reload