Vinnare – en gravsten av trä

02.12.2014

”Sitta tillsammans” av Per Brandstedt från Karleby Surprise Laboratory i Falköping vann designtävlingen ”Måste en gravsten vara av sten”.

 

Juryn som bestod av Thorbjörn Andersson, landskapsarkitekt och professor vid SLU
, Åke Bonnier, biskop Skara stift
, Mårten Castenfors, chef Liljevalchs/Stockholm konst
, Eva Grönwall, enhetschef Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, 
Ewa Kumlin, vd Svensk Form
, Gittan Linåker, trädgårdsingenjör Kalmar kyrkogårdsförvaltning
 och Jonas Theselius, konstnär menar att tävlingsbidraget möter kyrkobesökaren på ett nytt, varmt och omsorgsfullt sätt.

 

Genom årsringarna i trästycken går det att avläsa tidens gång och både det biologiska och andliga livet speglas från födelse till död. De menar vidare att bidragets idé ger stora möjligheter till variation i formspråk, färg, utförande och symboler. Gravvården kommer att kunna passa såväl på en familjegrav som på gemensamma gravområden.

 

– Efter ett fantastiskt gensvar och många fina förslag har vi idag glädjen att kunna presentera Per Brandstedts varma, jordnära och arketypiska bidrag ”Sitta Tillsammans” som tävlingens vinnare, sade Mårten Castenfors från Liljevalchs, en av medlemmarna i juryn vid prisutdelningen i samband kyrkogårds- och begravningsmässan Vilorum i Göteborg.

 

Tävlingen, som arrangerades av Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, utlystes i januari och 260 bidrag lämnades in av konstnärer och designers från hela landet. Av dessa gick fem till final och vinnaren fick 75 000 kronor i prispengar.

 

Källa: Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation

 

 

Please reload

Senaste nytt

Piet Oudolf ger området kring Gasklockan liv

06.12.2017

1/10
Please reload

Läs även

24.06.2019

Please reload

Arkiv
Please reload

Sök i taggarna
Please reload